Ta zielona surówka do obiadu to u mnie hit. Jest lekka, chrupiąca i pasuje do wielu dań

Dodano:
Zielona surówka Źródło: Shutterstock / BarbaraGoreckaPhotography
Nie ma lepszego dodatku do obiadu niż surówka. Podnosi jego smak i wartość odżywczą, a przy okazji doskonale orzeźwia. Moja rodzina bardzo lubi lekkie, chrupiące surówki, więc zawsze robię dużą salaterkę.

Obiad to nie tylko mięso i ziemniaki. Warto do nich podać też porcję warzyw. Mogą to być warzywa gotowane, porcja jarzynki czy surówki. Jeśli chodzi o wartość odżywczą, ta ostatnia opcja ma największą, bo jest bogata w witaminy. Choć najlepszą porą na robienie surówek jest lato, bo mamy obfitość warzyw, to jednak o każdej porze roku mamy do dyspozycji parę smacznych składników.

To najlepsze składniki na zimowe surówki

Zimą dostępne jest kilka smacznych i zdrowych warzyw, które doskonale nadają się na surówki. Oprócz warzyw korzeniowych, czyli marchewki, buraka i selera mamy do dyspozycji też por, kapustę pekińską, białą lub czerwoną. Możemy też sięgnąć po cykorię i różne sałaty, a także po zieleninę. Warzywa powinny być jędrne, zdrowe i bez śladów zepsucia.

Jak zrobić zieloną surówkę z porem?

Przygotowanie zielonej, chrupiącej surówki jest proste i szybkie. Jej bazą jest sałata. Dodaję do niej też cykorię, pokrojonego pora i zieleninę. Całość polewam sosem, mieszam i posypuję sezamem. Jak widać, przy surówce nie ma dużo pracy, a jest naprawdę smaczna. Najlepiej podać ją od razu po wymieszaniu z sosem, bo dość szybko traci chrupkość.

Przepis: Zielona surówka z porem

Lekka, chrupiąca surówka z sałaty, cykorii i pora

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka sałaty lub mieszanka sałat
  • 1 cykoria
  • kawałek pora
  • koperek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub balsamicznego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki sezamu do posypania

Sposób przygotowania

  1. Rozdrobnienie składnikówSałatę podziel na pojedyncze liście, dokładnie wypłucz, osusz, porwij na kawałki. Cykorię oczyść, podziel na pojedyncze liście, możesz je rozdrobnić. Por oczyść, pokrój w krążki. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówPrzygotowane składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polej sosem z oliwy i octu, wymieszaj, posyp podprażonym sezamem.

Jaki sos pasuje do zielonej surówki?

Ja i moja rodzina zieloną surówkę najlepiej lubimy z lekkim sosem na bazie oliwy z oliwek. Można jednak przygotować ją nieco inaczej, wzbogacając np. miodem, syropem klonowym czy syropem malinowym. Ta surówka będzie też doskonale smakować połączona ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub mieszanką majonezu i śmietany albo jogurtu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...